петък, 8 май 2009 г.

BMW


Баварските моторни заводи АД или съкратено БМВ е немска компания един от основните производители на автомобили и мотори. Компанията участва активно в моторните спортове като Формула 1, Шампионата за туристически автомобили и др.
BMW е компания, основана от Карл Фридрих Рап през октомври 1913 г. в Мюнхен, като първоначално се занимава с производството на двигатели на самолети. Създадената тогава бяло-синя кръгла емблема на BMW се използва и до днес. Съгласно общоприетата грешка тя представлява стилизирано изображение на самолетна перка. Всъщност обаче фигурата е свързана по форма и цветове с баварското знаме.

През 1913 г. в северната част на Мюнхен Карл Рап и Густав Ото, син на изобретателя на двигателя с вътрешно горене Николас Август Ото, създали две малки фирми за самолетни двигатели. Започващата Първа световна война веднага предизвикала порой от поръчки. Затова Рап и Ото решили да се обединят в един авиационен завод. Така в Мюнхен възникнала компанията за самолетни двигатели, която на 21.07.1917 г. била регистрирана под името Баварски моторни эаводи (Bayerische Motoren Werke - BMW). За директор на фабриката бил назначен предприемчивият Франц-Йозеф Поп.

През 1916 г. компанията сключва договор за производство на двигатели V12 за Австро-Унгария. Нуждаейки се от финансиране, Рап получава подкрепата на Камило Кастильони и Макс Фриц и компанията е преустроена в Bayerische Motoren Werke GmbH. През 1917 г. Рап напуска и компанията е поета от австриеца Франц Йозеф Поп, като през 1918 г.е преименувана на BMW AG.

След края на Първата световна война производството на самолети в Германия е забранено и BMW се преориентира към производство на влакови спирачки.


През 1923 г. BMW конструира първия си мотоциклет R32, с обем 500cm3 и въздушно охлаждане.

През 1927 г. започва производството на леката кола Dixi по лиценз на Вартбург (Automobilwerk Eisenach). Dixi става първият автомобил на BMW.

В близките години BMW разширява производтвото си, като произвежда 6-цилиндрови спортни коли и седани. Произвеждат 327 купе и кабрио и 328 роудстър, както и 335 - луксозен седан.

Мотоциклетите на BMW, и по-специално R12 и R75 са широко използвани от моторизираните подразделения на Германската армия. Самолетите също използват BMW 801,един от най-мощните за времето си самолетни двигатели. Над 30000 са били произведени до 1945.

Заводите на BMW са сериозно бомбандирани обекти в края на войната. Тези в източна Германия са превзети от съветския съюз а завода в Мюнхен е напълно унищожен.

BMW е с репутацията на производител на луксозни автомобили от висок клас, които се отличават със своя спортен дух, динамичност, прецизно управление и мощни двигатели. При това моделите им са задължително или със задно предаване или пълноприводни (4x4). Текущата моделна гама на BMW е започната да се изгражда през 60-те години на 20 век с представянето на серията 02, като текущите моделни означения са въведени през 70-те години. Отделните моделни семейства се наричат "серия" и се означават с една цифра. Първоначално е представена BMW 5та Серия - нормален семеен седан, последвана от BMW 3та Серия (компактен семеен автомобил) и BMW 7ма Серия (луксозен седан). Обикновено всеки модел е означен с три цифри и една или няколко букви (пример 325iX) - първата от цифрите е свързана с принадлежността на автомобила към дадена серия (в примера 3-та серия), следващите две - с обема на двигателя, а буквите показват типа на гориво и други специфики. Изключение пратят автомобилите разработвани от спортното поделение на BMW - BMW Motorsport, които са означавани с буквата M и цифра на серията която представляват (пример BMW M3). По-късно са въведени и моделите от сериите Z (roadster) и X (джип), чиито означения също представляват изключение от стандартното правило.

1 коментар: